Τυρόπιτα άλλων καιρών: Η μυστική συνταγή της γιαγιάς που «μυρίζει» παράδοση – Συνταγές

May 21, 2022

Φτιάξτε απλή και γρήγορη τυρόπιτα με λίγα μόνο υλικά. Πρόκειται για μια λαχταριστή και παραδοσιακή συνταγή, από το κλασικό τεφτέρι της γιαγιάς. Αν όμως, θέλετε να κάνετε κάτι πιο γρήγορο, φτιάξτε τυροπιτάκια με ψωμί του τοστ.


Διαφ.

Διαφ.

Υλικά

  • 750 γρ φέτα
  • 125 γρ βούτυρο
  • 7 κουταλιές σούπας αλεύρι
  • 2 κούπες γάλα
  • 7 αυγά
  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • Λάδι για τα φύλλα

τυρόπιτα γιαγιάς

Survivor trailer 22/5: «Παρακαλώ να...» - «Παγώνουν» οι παίκτες με την ανακοίνωση Λιανού (Video)

VIRAL ΕΙΔΗΣΗ

Survivor trailer 22/5: «Παρακαλώ να...» - «Παγώνουν» οι παίκτες με την ανακοίνωση Λιανού (Video)

Εκτέλεση

  • Σε ένα μπολ τρίβουμε με τα χέρια τη φέτα.
  • Ζεσταίνουμε το γάλα.
  • Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο. Προσθέτουμε το αλεύρι. Το τσιγαρίζουμε για λίγο.
  • Προσθέτουμε το γάλα ζεστό, ανακατεύουμε και έχουμε μια μπεσαμέλ σφιχτή.
  • Μόλις κρυώσει η μπεσαμέλ, προσθέτουμε το τυρί και ανακατεύουμε.
  • Χτυπάμε λίγο τα αυγά, τα προσθέτουμε στο μείγμα και ανακατεύουμε.
  • Σε ταψί στρώνουμε τα μισά φύλλα, λαδώνοντας ανάμεσα. Ρίχνουμε την γέμιση. Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα και πάλι λαδώνοντας τα.
  • Ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 45 λεπτά.

Τυρόπιτα με κρέμα μπεσαμέλ και γιαούρτι

Φτιάξτε πανεύκολη και λαχταριστή τυρόπιτα με κρέμα μπεσαμέλ και γιαούρτι. Πρόκειται για μια εύκολη συνταγή που θα σας ξετρελάνει! Εκτός όμως, από αυτή τη συνταγή, δείτε εδώ πως θα φτιάξετε μαμαδίστικο κέικ.

Υλικά

  • 1 πακέτο φύλλο σφολιάτας

Για την μπεσαμέλ:

  • 700 γρ. γάλα
  • 3 κ.σ. βούτυρο
  • 2 κ.σ. αλεύρι
  • 2 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 κ.σ. κόρν φλάουρ
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 αυγό
  • 1/2 κούπα τυρί κεφαλοτύρι τριμμένο
  • Λίγο μοσχοκάρυδο
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Αλάτι
  • 6 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 κούπα τυρί φέτα θρυμματισμένη
  • Λίγο άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 αυγό
  • 3 φέτες μπέικον σε κομματάκια
  • Λευκό σουσάμι
  • Μαύρο σουσάμι

συνταγή για εύκολη τυρόπιτα

Εκτέλεση

  • Αρχικά ξεπαγώνουμε τη σφολιάτα για να μπορούμε να την ανοίξουμε.
  • Για να ετοιμάσουμε την μπεσαμέλ χρειαζόμαστε μία μεγάλη κατσαρόλα. Θα τη βάλουμε στη φωτιά, θα προσθέσουμε το βούτυρο να λιώσει λίγο, το γάλα μέσα εκεί και κατόπιν το αλεύρι, το σιμιγδάλι, το κόρν φλάουρ και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η κρέμα.
  • Όταν τη δούμε να έχει δέσει την αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, το πιπέρι, το αλάτι και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια προσθέτουμε και το αυγό και ανακατεύουμε γρήγορα (να μη μας κόψει το αυγό) κατόπιν προσθέτουμε και το μπέικιν και το κεφαλοτύρι.
  • Στη συνέχεια μέσα στην μπεσαμέλ αναμιγνύουμε το γιαούρτι με το τυρί φέτα, το αυγό, το μπέικον, τον άνηθο και τα ανακατεύουμε. Κατόπιν σε ένα στρογγυλό ελαφρώς βουτυρωμένο ταψί (ή ό,τι βολεύει), στρώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας και ρίχνουμε από πάνω το μείγμα, το στρώνουμε ομοιόμορφα με ένα κουτάλι και στρώνουμε και το άλλο φύλλο από πάνω και κλείνουμε τη γέμιση.
  • Χαράσσουμε την πίτα σε τετράγωνα κομμάτια και πασπαλίζουμε με λευκό και μαύρο σουσάμι και λίγο νερό. Την ψήνουμε στους 180 - 200 βαθμούς κελσίου για 50 λεπτά μέχρι να τη δούμε να πάρει χρώμα.

Πηγή: cookpad.com

Διαβάστε επίσης: